Ubijena 23 taoca
0

Obama alžirske napadače nazvao teroristima

Klix.ba
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je za smrt 23 taoca u gasnom postrojenju u Alžiru okrivio teroriste. Četverodnevna kriza u gradu In Amenasu je završena jučer napadom vojske na postrojenje.

Najmanje pet Britanaca, pet Norvežana i deset Japanaca je izgubilo život ili se vode kao nestali, a zvaničnici alžirske vojske kažu da su u razmjeni vatre ubili 32 napadača, prenosi BBC.

"Ovaj napad je još jedan podsjetnik o prijetnji koju predstavlja al-Qaeda i druge ekstremne nasilne grupe na sjeveru Afrike. Nastavit ćemo sa bliskom saradnjom sa našim partnerima kako bi se efikasnije borili sa rastom terorizma u toj regiji", kazao je Obama.

Leon Panetta, američki sekretar odbrane, je rekao da će SAD loviti al-Qaedu gdje god da se sakrije.

Iako još nisu poznati svi detalji, neki nepotvrđeni izvještaji kažu da su napadači ubili preostalih sedam talaca prije nego su i sami ubijeni u razmjeni vatre sa alžirskom vojskom. Alžirska državna novinska agencija APS tvrdi da je oslobođeno 685 Alžiraca i 107 od 132 strana radnika.

Talačka kriza je počela u srijedu kada su militanti napali dva autobusa koji su prevozili strane radnike na jugoistoku Alžira. Jedan Alžirac i jedan Britanac su ubijeni u tom napadu. Napadači su nakon toga kao taoce uzeli radnike u samom gasnom postrojenju. U izjavi napadača je rečeno da su gasno postrojenje napali zbog odmazde prema francuskoj intervenciji protiv islamističkih grupa u Maliju.

Nakon napada alžirski ministar unutrašnjih poslova je rekao da je vojska pronašla šest mitraljeza, 21 automatsku pušku, dvije sačmarice, dva minobacača sa granatama, šest raketnih bacača, kao i određeni broj ručnih granata, raketa i municije.