Prosjek anketa u SAD-u
0

Obama 49,3, McCain 44,1 posto glasova

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Dvije sedmice uoči američkih predsjedničkih izbora 4. novembra, demokratski kandidat Barack Obama vodi s 49,3 posto, prema 44,1 posto glasova ispred republikanca Johna McCaina, prema prosjeku vodećih nacionalnih anketa koji je u ponedjeljak objavio izborni portal "Real Clear Politics – RCP".

Najnovija ispitivanja raspoloženja američkih birača, objavljena u ponedjeljak, pokazala su da se razlika među dvojicom kandidata smanjuje, što je uobičajeno s približavanjem izbora, i to na način da Obama zadržava podršku oko 50 posto biračkog tijela, dok podrška McCainu raste i trenutno je oko 45 posto glasova.

Prema anketi CNN/Opinion Research Corp., Obama vodi s pet postotaka prednosti, s 51 posto prema 46 posto glasova za McCaina. U anketi Rasmussen Reportsa, Obama vodi s četiri postotka prednosti, s 50 posto prema 46 posto glasova za McCaina. Ispitivanje Reuters/C-SPAN/Zogbyja Obami daje šest postotaka prednosti, odnosno 50 posto prema 44 posto glasova za McCaina.

U anketi Hotline/FD Obama vodi s pet postotaka prednosti, sa 47 posto prema 42 posto glasova za McCaina. Prema dnevnom ispitivanja Instituta Gallup, Obama među vjerojatnim biračima (tradicionalna metoda) vodi s pet postotaka prednosti, 50 posto prema 45 posto glasova za McCaina, dok je među registriranim biračima (proširena metoda) u prednosti od 11 postotaka, s 52 posto prema 41 posto glasova.

Prema prognozama RCP-a, temeljenim na prosjeku anketa u saveznim državama, Obama bi na izborima 4. novembra trebao osvojiti najmanje 286 elektorskih glasova, dok je za pobjedu potrebno 270.

Pobjednik izbora u pojedinoj saveznoj državi osvaja sve elektorske glasove te države, izuzev nekoliko iznimaka gdje se glasovi obračunavaju po izbornim jedinicama. Broj elektorskih glasova pojedine države ovisi o broju stanovništva, a ukupan broj elektorskih glasova je 538.

Prema prognozi RCP-a, Obama od 286 elektorskih glasova, ima 249 solidnih i 37 koji mu naginju. McCain ima 155 elektorskih glasova, od kojih je 137 solidno, a 18 naginje na njegovu stranu. Dva kandidata, prenose agencije, imaju izjednačene izglede za dobijanje preostalih 97 elektorskih glasova.