Napeta atmosfera
0

Obala Bjelokosti dobila dva predsjednika

FENA
Alassane Ouattara (Foto: AP)
Alassane Ouattara (Foto: AP)
Napeta atmosfera vlada na Obali Bjelokosti nakon što su održane dvije suparničke ceremonije polaganja predsjedničke zakletve u roku od nekoliko sati.

Prvi je u subotu položio zakletvu dosadašnji predsjednik Laurent Gbagbo, čije navode o pobjedi oštro osporava njegov opozicijski protivnik Alassane Ouattara, kao i Izborna komisija, Ujedinjeni narodi i ostali.

Dosadašnji predsjednik Gbagbo je osudio "strano miješanje".

Nekoliko sati kasnije, na drugoj lokaciji u prijestolnici Abidjanu, zakletvu je položio i Outtara.

Dopisnik BBC-a izvještava kako je cilj izbora bio da donesu stabilnost zemlji, nakon desetljeća građanskog rata, ali da sada postoji rizik od daljnje destabilizacije.

Nešto ranije u subotu premijer Obale Bjelokosti Guillaume Soro podnio je ostavku, rekavši da priznaje Alassana Ouattara za novog predsjednika.

Iz svijeta stižu ponovljeni pozivi Laurentu Gbagbou da se povuče s vlasti.

Glavni tajnik afričke, karipske i pacifičke grupe zemalja Mohammed Chambers rekao je da je korištenje predsjedničkog položaja za uzurpaciju vlasti veoma opasno.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da Gbagbo treba ustupiti vlast, dok je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso nazvao Alassana Ouattaru legitimnim pobjednikom predsjedničkih izbora.