Svijet
18

Oakland: Vlasti strahuju da će se broj mrtvih u požaru popeti na 40

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američke vlasti su saopćili da očekuju rast broja mrtvih u požaru koji je izbio u kalifornijskom noćnom klubu u Oaklandu. Dosad je potvrđeno ukupno devet smrtnih slučajeva.

Šefica vatrogasaca u Oaklandu Teresa Deloche-Reed je rekla da je u klubu bilo 50 do 100 ljudi, a do požara je došlo u petak oko 23:30 sati po lokalnom vremenu. U klubu je te večeri organizovan koncert grupe Golden Donna, ali je noć završena tragično.

Na društvenim mrežama su se pojavili klipovi i fotografije koje prikazuju kako vatrena stihija uništava objekt koji nije imao sistem protiv požara, a vatrogasci nisu čuli nikakav alarm kad su stigli na mjesto događaja.

Objekt u kojem se nalazi klub sadrži i improvizirane studije i mnogo namještaja, što je otežavalo gašenje. Jedini izlaz sa drugog sprata je stepenište napravljeno od drveta.

Istražitelji će utvrditi da li je objekt ispunjavao sve građevinske propise jer su gradske vlasti ranije dobile žalbe zbog nelegalne gradnje.

Jedan umjetnik je stanovao u uništenoj zgradi, a požar je uspio preživjeti.

"Osjećao sam da mi koža otpada, a dim me je gušio. Aparat za gašenje požara nije radio".

Ovaj požar se smatra najvećom tragedijom u Oaklandu od 1989. godine, kada je u zemljotresu u Loma Prieti poginulo 63 ljudi.

Najsmrtonosniji požar u noćnom klubu na tlu SAD-a dogodio se 2003. godine, kada su pirotehnički efekti rock benda Great White uzrokovali požar u noćnom klubu The Station na Rhode Islandu, gdje je stradalo oko 100 ljudi.