Protesti Occupy
0

VIDEO / Oakland: Policajci pucali na mladića koji ih je snimao

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Policijski napad na Scotta Campbella u Oaklandu isprovocirao je bijes ljudi širom Sjedinjenih Američkih Država. Campbell je objavio video na YouTubeu u kojem policajci pucaju na njega dok ih on samo snima.

Nakon protesta Occupy Oakland, Campbell je snimao policiju i malo preostalih demonstranata. Scott kaže da su mu policajci rekli da se odmakne kako im se približavao sa kamerom u rukama. On se udaljio i ponovo ih počeo snimati. Na videu se može čuti da ih pita da li je sada uredu i to dva puta. Nekoliko sekundi kasnije jedan policajac je pucao na njega gumenim metkom.

Nakon što je Campbell objavio video, javnost je izrazila svoje nezadovoljstvo. Voditelj emisije Countdown Keith Olbermann pitao je Scotta da li je bilo ikakvog upozorenja da će to uraditi, ali on je to negirao.

"Podsjeća me na crni humor kada policajac puca na čovjeka i zatim kaže da se zaustavi ili će pucati, nakon što je već pucao.", rekao je Olbermann, prenosi Huffington Post.

Profesor na Univerzitetu u Južnoj Karolini, Geoffrey Alpert rekao je da je ovo sramota i da nikad u svom životu nije vidio da se na ovakav način zloupotrebljava sila. Dodao je da su, ukoliko ne postoji još nešto, Scottu narušena sva prava i da ih treba tužiti.

Campbell je također objavio fotografije povreda i masnica te trenutno razmatra opciju da tuži Policijsko odjeljenje Oaklanda.