Svijet
2

O zdravlju sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una brine 130 ljekara

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjevernokorejski lider Kim Jong -un ima tim od 130 ljekara koji se neprestano bore sa njegovim krvnim pritiskom i dijabetesom, izazvanim lošim navikama u ishrani.

Kim Jong-un je poznat po tome da uživa u obilnim obrocima, da obožava dobra vina i francuske sireve, pa je od kako je došao na vlast "nabacio" kilograme.

Kako piše "Daily Mail", naučnik Kim Hyeong-su, koji je 2009. pobjegao iz Sjeverne Koreje, ispričao je priču o Institutu za dugovječnost, čiji je jedini cilj briga o zdravlju lidera zemlje.

Naučnik Kim je radio za tu ustanovu još dok je na čelu države bio Kim Jong il, koji je također bio gojazan.

Prema njegovim riječima, na projektu je radilo 130 istraživača, a u sklopu Instituta postojao i istraživački informativni centar u kom su bile diplomate i naučnici stranih univerziteta.

Naučnici su razvili i tipove hrane za Kim Jong una, da bi lakše izašli na kraj sa njegovim kardiovaskularnim problemima i dijabetesom.

Institut je pod neprekidnom stražom, okružen je četiri metra visokim zidom pod naponom. U Institutu su se razvijali prehrambeni proizvodi jer je Kim Jong-il imao kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Prebjegli naučnik je rekao da, kako je većina ljudi u Sjevernoj Koreji neuhranjena, morali su da proučavaju svoje gojazne šefove ili političke lidere. Proučavali su čak i strane diplomate i strane dopisnike koji su bili u Sjevernoj Koreji, i koji nisu ni znali da su predmet istraživanja.

Kada se zaposlio na Institutu, Kim Hyeong-su je morao da potpiše kako nikad neće otkriti njegove tajne. Sada živi u Južnoj Koreji.