Velika Britanija
0

O žalbi Juliana Assangea sud će odlučiti 12. jula

FENA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Britanski visoki sud saopćio je u srijedu da će 12. jula odlučivati o žalbi osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na ekstradiciju Švedskoj, gde je optužen za seksualno uznemiravanje dviju žena.

Britanski sud je u februaru odobrio izručenje Assangea Švedskoj, pošto je sudija Hauard Ridl odbacio argumente njegovih advokata da u Švedskoj neće imati pravedno suđenje, prenio je AP. Assange najviše strahuje od toga da bi SAD mogle da ubijede Stockholm da ga izruči američkim vlastima, koje bi potom mogle da ga osude i na smrt ukoliko se ispostavi da je objavljivanjem povjerljivih dokumenata prekršio američke zakone. Neki pravni eksperti tvrde da bi proces žalbe mogao odgoditi proces izručenja za više od godinu dana.

Assange tvrdi da su akcije suda politički motivirane zbog aktivnosti WikiLeaksa u objavljivanju povjerljivih američkih depeša.

Njegov tim odbrane tvrdi da se nijedno od djela navedenih u međunarodnoj potjernici protiv njega ne tretira kriminalnim činom u Velikoj Britaniji i da bi Assange lako mogao biti ispitivan putem videolinka.

Assange je uhapšen u Londonu 7. decembra 2010. godine.

On je trenutno na slobodi pod strogim uslovima kaucije, uključujući i elektronski nadzor.