Svijet
0

O rezoluciji VSUN-a o Siriji: Rano je reći da će kriza završiti, ali ovo je važan korak

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry kazao je kako u međunarodnoj zajednici postoje određena razilaženja mišljenja oko budućnosti sirijskog predsjednika Bashara Al- Assada.

"Svjesni smo da pred nama postoje određene prepreke", kazao je Kerry, nakon što je Vijeće sigurnosti sinoć jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se podržava mapa puta za mirovni proces u Siriji.

U rezoluciji se navodi da bi mirovni pregovori, koje podržava UN, kao i prekid vatre trebali početi u januaru.

Na sastanku u New Yorku su prisustvovali ministri vanjskih poslova SAD-a, Rusije, Turske, Kine, Egipta, Francuske, Njemačke, Irana, Iraka, Italije, Jordana, Libana, Omana, Katara, Saudijske Arabije, UAE i Velike Britanije, kao i predstavnici UN-a, Evropske unije i Arapske lige.

"Mnoge zemlje, ali i mi smatramo da je Assad izgubio povjerenje da može voditi zemlju. Međutim, ne dijele svi to mišljenje", dodao je Kerry.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond kazao je kako mir i jedinstvo u Siriji neće biti postignuti sve dok je Assad na vlasti.

"Rano je da se kaže da će sirijska kriza završiti, ali prihvaćeni nacrt  i donesene odluke su jedan vrlo važan korak", kazao je Hammond.

Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius smatra da su potrebni pregovori između sirijske vlade i opozicije, ali da će to moći biti urađeno samo ukoliko Assad ode.

"Onaj ko ubija jedan dio naroda, kako može ujediniti narod? Nama je neprihvatljiva ideja da Assad učestvuje na izborima", smatra Fabius.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon kazao je kako Assad nije obustavio bombardovanja barel bombama uprkos datoj riječi.

Ban je istakao da se što prije moraju zaustaviti napadi na civile.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da "narod treba odlučiti o budućnosti Sirije i njenom lideru".