Ingrid Betancourt u Parizu
0

O ovome sanjam već sedam godina!

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ingrid Betancourt je u popodnevnim časovima stigla u Pariz, gde ju je dočekao francuski predsjednik Nikolas Sarkozy, samo dva dana nakon što je oslobođena iz zatočeništva u kome je provela sedam godina kao talac kolumbijske gerile, javio je Tanjug.

"Sanjam o ovom trenutku već sedam godina. Ovo je veoma, veoma potresan trenutak za mene: da udišem zrak Francuske, da budem s vama", kazala je Betancourt po izlasku iz aviona francuskog predsedjedništva u kome je došla iz kolumbijskog glavnog grada Bogote.

Predsjednik Sarkozy i njegova supruga Carla Bruni dočekali su na samom izlazu iz aviona bivšu kolumbijsku senatorku, koja ima dvostruko, kolumbijsko i francusko državljanstvo.

Šef države je poručio Betancourt da je cijela Francuska srećna što je ovdje. Za francuskog predsjednika je izbavljenje Betancourtove "poruka nade" za "sve koji pate u svijetu i kojima je uskraćena sloboda".

Dok je jedan od lidera francuske opozicione Socijalističke stranke, Segolene Royal, pokrenula u toku dana polemiku izjavom da Sarkozy nije učinio "apsolutno ništa", Betancourt je kazala da je "strategija" za njeno oslobođenje "plod zajedničkih napora" Kolumbije i Francuske.

Betancourt i njeni domaćini su s aerodroma otišli u Jelisejsku palaču na prijem na koji su pozvani članovi komiteta za podršku bivšem taocu - oko 300 osoba.

Bivša kandidatkinja ekološke stranke na predsjedničkim izborima u Kolumbiji, koja je oteta 2002. godine, Betancourt je oslobođena u srijedu zajedno s tri američka državljanina i 11 kolumbijskih policajaca i vojnika. Prema informacijama švicarskog radija, koje prenose francuski elektronski mediji, Sjedinjene Američke Države su platile 20 miliona dolara marksističkoj gerili FARC (Oružane revolucionarne snage Kolumbije). Prema ovoj informaciji, oslobađanje talaca koje je izvela kolumbijska vojska je bio samo dobro uvježbani scenario.