Carla Del Ponte
0

"O Gaddafijevoj sudbini se ne može pregovarati"

Sarajevo-x.com
Carla Del Ponte
Carla Del Ponte
Bivša švicarska tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte izjavila je u utorak da se o sudbini libijskog lidera Moammara Gaddafija ne može raspravljati.

Postoje špekulacije da da bi se moglo pregovarati o uslovima njegovog napuštanja zemlje, ali Del Ponte to kategorički negira.

"Ovo nije prvi put da ljudi žele mir na štetu pravde", kazala je Del Ponte novinarima u Ženevi na pitanje o mogućem izgnanstvu Gaddafija.

Ona je podsjetila da su se slični argumenti koristili u slučaju bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, kada su počeli mirovni pregovori o kraju sukoba u BiH 1995. godine.

"Pravda nije dogovor. Ona je važan doprinos dugoročnom miru. Ako se mir sklapa sa kriminalcima, to neće trajati i pretvorit će se u nasilje i diktaturu", rekla je Del Ponte.

Prema njenim riječima, odluka Vijeća sigurnosti UN-a o prebacivanju istrage o Libiji na Međunarodni kazneni sud (ICC)veliki je korak naprijed za međunarodnu pravdu.

Bivša tužiteljica je također izrazila sumnju u vezi sa političkom spremnošću za provođenjem nezavisne sudske istrage o navodnoj trgovini organima na Kosovu.