Svijet
0

NYT: Washington odbio prijedlog Angele Merkel o mjerama protiv globalnog zatopljavanja

FENA
Samit grupe G8 u Njemačkoj protječe u sjeni pogoršanih odnosa između zapadnih zemalja i Rusije, ali i američkog odbijanja da pristane na njemački prijedlog o sprečavanju daljnjih klimatskih promjena.

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je da se sve zemlje sudionice obavežu da do 2050. prepolove ispuštanje stakleničkih plinova, za koje većina naučnika tvrdi da uzrokuju globalno zatopljavanje, izvještava dnevnik New York Times.

Administracija predsjednika Busha željela bi da, umjesto toga, postoje dobrovoljno preuzete kvote, od strane svake zemlje, piše list, koji navodi sumnje neimenovanih dužnosnika obje vlada da će se ove razlike na samitu premostiti.

Čelni dužnosnik Bijele kuće za ovu problematiku James Connaughton izjavio je da se sporazum ne može postići i zbog toga što na samitu punopravno ne sudjeluju Kina i Indija, koje bi se također trebale obvezati na smanjeno ispuštanje stakleničkih plinova.

Sjedinjene Države su, pokazuju statistički podaci, odgovorne za oko 25 posto ukupne emisije tih plinova, a Kina za više od dvadeset posto.

Od ostalih događaja sa samita na Baltiku, u četvrtak se očekuje sastanak američkog predsjednika Busha i ruskog predsjednika Vladimir Putina. Sastanak slijedi nakon kritike političkih trendova u Rusiji, u vezi s represijom protiv ruske opozicije, koje je nedavno u Pragu iznio američki predsjednik, navodi NYT.