Svijet
0

NYT: Pobjeda republikanca u Kaliforniji sve razočarala

FENA
Brian Bilbray, republikanski kandidat
Brian Bilbray, republikanski kandidat
New York Times se u četvrtak osvrće na tijesnu izbornu pobjedu republikanaca u jednom izbornom okrugu u Kaliforniji, a za upražnjeno mjesto u Kongresu Sjedinjenih Država.

Izbori su održani zato što je dosadašnji zastupnik republikanac Randy Cunningham morao odstupiti nakon priznanja krivice u korupcijskom skandalu.

Republikanci su, dakle, odbranili taj mandat, što je ublažilo bojazan stranke, međutim, kako piše Times, rezultat ipak signalizira poteškoće za republikance na predstojećim izborima u novembru.

Republikanski kandidat Brian Bilbray osvojio je 49 posto, a demokratkinja Francine Busby 45 posto glasova.

Valja naglasiti da su republikanci uložili milione dolara, a nisu uspjeli osvojiti više od 50 posto glasova u okrugu u kojem je predsjednik George W. Bush, na izborima 2004. godine, osvojio s razlikom od deset posto glasova u odnosu na demokratskog kandidata Johna Kerryja.

Jedan analitičar izražava iznenađenje da pet miliona dolara, koliko su republikanci uložili u ovo nadmetanje, te snimljene telefonske poruke predsjednika Busha, njegove supruge Laure i potpredsjednika Dicka Cheneya nisu rezultirale uvjerljivom pobjedom u okrugu u kojem dominiraju republikanci.

No, kako naglašava New York Times, rezultat izbora u Kaliforniji nedvojbeno je razočarenje i za demokrate jer nisu uspjeli odnijeti pobjedu usprkos dosta okolnosti koje su im išle u prilog.