Svijet
0

NYT: Mitt Romney prikupio 20 miliona dolara za kampanju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kod republikanaca se dogodilo iznenađenje - najviše novca za kampanju prikupio je bivši guverner Masačusetsa Mitt Romney, piše u utorak The New York Times.

Romney je u prvom tromjesečju ove godine inkasirao 20 miliona dolara, ponajviše zahvaljujući donacijama dviju bogatih mreža Wall Streeta i Mormonske crkve.

Drugi na ljestvici je bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani s 15 miliona.

Senator iz Arizone John McCain s 12 i po miliona završio je na trećem mjestu, što je neočekivano loše za kandidata koji je nekada smatran jednim od favorita, piše New York Times.

Među kandidatima demokrata prva je podatke o donacijama za kampanju objavila senatorica i bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton, koja je prikupila rekordnih 26 miliona dolara, uz 10 miliona koji su na račun predsjedničke utrke prebačeni iz njezine kampanje za Senat u 2006.

Rekordnih 26 miliona dolara trostruko je nadmašilo dosadašnji rekord Ala Gorea od devet miliona dolara prikupljenih u kampanji za izbore 2000., i gotovo dostiglo ukupno svotu od 27 miliona koju je svih devet kandidata prikupilo u prvom tromjesečju 2003., na prošlim predsjedničkim izborima.

Ti podaci najavljuju rekordne iznose koji će biti potrošeni za predsjedničke izbore koji će se održati u nobembru 2008., posebno s obzirom na činjenicu da je kampanja počela gotovo dvije godine prije izbora.

Glavni suparnik Hillary Clinton za demokratsku nominaciju crnački senator Barack Obama iz Illinoisa još nije objavio podatke o sredstvima kampanje.

Treći demokratski kandidat, bivši senator John Edwards dosad je prikupio 14 miliona dolara, a guverner Novog Meksika Bill Richardson, jedini kandidat hispanoameričkog porijekla, šest miliona dolara.

Demokratski senator Chris Dodd prikupio je četiri miliona dolara, te uz pet miliona prebačenih iz senatske kampanje raspolaže s devet miliona, dok su saradnici senatora Joea Bidena objavili da na računu kampanje imaju četiri miliona dolara, od čega dva miliona preostalih iz utrke za Senat.