Svijet
0

NYT: Michael Hayden na čelu CIA-e?

FENA
Najvjerovatniji kandidat za čelni položaj u Centralnoj obavještajnoj agenciji, CIA-i, kako piše "New York Times", je general Michael Hayden, trenutno zamjenik šefa svih američkih obavještajnih službi Johna Negropontea.

General Hayden je prije toga šest godina bio na čelu NSA-e - Nacionalne agencije za sigurnost, obavještajne službe koja, rečeno laički, 'prisluškuje svijet'. Kao takav, on se u novije vrijeme našao u neželjenom 'oku' javnosti zbog prisluškivanja koje je NSA vršila na tlu Sjedinjenih Država.

Što se tiče pozadine ostavke Portera Gossa kao direktora CIA-e, njujorški list piše da se glavni razlozi kriju u njegovom žestokom opiranju regrutiranju špijuna u inozemstvu kao glavnom fokusu djelovanja ove obavještajne agencije. Usto, pod njegovim je rukovanjem, kako navodi Times, iz CIA-e 'izgurano' ili ju je napustilo iz frustriranosti 'ukupno 300 godina obavještajnog iskustva' desetaka veterana, a moral preostalih djelatnika se strmoglavio u atmosferi nepovjerenja, testiranja dužnosnika agencije detektorima laži, kao i politizacijom ove tradicionalno nepolitičke agencije.

List "USA Today" piše o jednoj drugoj agenciji američke vlade, ali isto tako iz perspektive kadrovskih nevolja. Riječ je o NASA-i, koja, prema najnovijem izvještaju, drastično 'dobija sjedine', odnosno stari.

Umovi - naučni i inžinjerski - postaju sve stariji, i sve manje se upošljava mladih. Prošle godine NASA je zaposlila samo 411 novih inžinjera, odnosno 4 posto od ukupno gotovo 11 hiljada inžinjera koliko ih radi u ovoj agenciji. Samo je četvrtina inžinjera i naučnika mlađa od 40 godina, a do 2011. gotovo polovica naučnika i četvrtina inžinjera bit će u dobi za penziju.