Svijet
0

NYT: Bush uporedio rat u Iraku s vijetnamskim ratom

FENA
Američko povlačenje iz Vijetnama pamti se kao sramotan kraj pogrešnog rata koji je, međutim, imao malo negativnih posljedica po Sjedinjene Države i saveznike, piše u četvrtak američka štampa.

Pozivajući Amerikance da ostanu ustrajni u pitanju Iraka, predsjednik George W. Bush dovodi u pitanje takvu povijesnu procjenu, piše New York Times u osvrtu na govor predsjednika SAD-a u srijedu u kojem je aktualni rat u Iraku usporedio s Vijetnamskim ratom.

Predsjednik je podsjetio da je američko povlačenje iz Vijetnama bilo praćeno nizom krvavih prevrata u regiji, naročito u Kambodži, dodajući kako to iskustvo daje razlog ustrajnosti u Iraku umjesto skorog povlačenja.

Povjesničari kažu da je predsjednik, činjenično gledano, u pravu, ali mnogi su ipak pronašli zamjerke u njegovoj analogiji koja je imala za cilj ukazivanje na opasnosti od naglog povlačenja američkih snaga iz Iraka.

Novinar New York Timesa piše da se američko povlačenje iz Vijetnama teško može ocijeniti naglim te da je trajalo znatno duže nego što se brojni ljudi sjećaju.

"Usporedba s Vijetnamom treba nas navesti da se više zamislimo nad time kako minimalizirati posljedice našega vojnog neuspjeha", smatra veteran Vijetnamskog rata i profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Bostonu Andrew Bacevich.

Ukoliko smo doista zabrinuti za sudbinu Iračana, onda moramo otvoriti naša vrata onima koji su nas podržali usprkos opasnostima po njih i njihove obitelji, kazao je Bachevich.

Neki članovi Kongresa i organizacije za ljudska prava zatražili su od Bushove administracije da ukine ograničenja na broj Iračana koje se namjerava primiti.

Predsjednik se u svom govoru prisjetio i američkih žrtava u Drugome svjetskom ratu i predanosti koja je bila potrebna da se američki neprijatelji, imperijalni Japan i nacistička Njemačka, pretvore u pouzdane i odgovorne saveznike.

Povjesničari primjećuju da su Njemačka i Japan, za razliku od Iraka, bili homogene zemlje s jasnim nacionalnim identitetom i bez unutrašnjih okršaja različitih frakcija ili vjerskih skupina, navodi New York Times.