Svijet
0

NYT: Bijela kuća na strani Pelosi u sporu oko korištenja aviona

FENA
Dnevnik New York Timesa piše u petak o sporu do koje je došlo nakon što je nova predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi zatražila od američke vojske veći avion za let do Kalifornije i drugih mjesta u koja putuje po službenoj dužnosti.

Republikanci su u četvrtak pojačali svoju kampanju da portretiraju Pelosi kao stanovnicu San Francisca koja voli luksuz i traži veći avion od onoga koji je koristio njen republikanski prethodnik Dennis Hastert nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

Nancy Pelosi i njene kolege demokrati tvrde da sigurnosno osoblje Zastupničkog doma insistira na tome da ona putuje u vladinom avionu, a da je po njenome, putovala bi na običnim putničkim linijama.

U raspravu se uključila i Bijela kuća. Glasnogovornik Tony Snow je rekao kako je cijela stvar smiješna, dodajući da republikanske kritike nisu opravdane i da je u biti administracija na strani Pelosi.

U saopćenju objavljenom u četvrtak osoba zadužena za uposlenike Zastupničkog doma Wilson Livingood kaže da se on nalazi iza zahtjeva za avion dugog dometa.

"Činjenica da predsjedateljica Pelosi živi u Kaliforniji navela me da iz sigurnosnih razloga zatražim avion koji može udaljenost iz Washingtona do zapadne obale prevaliti bez slijetanja", navodi riječi Livingooda New York Times, dodajući kako žali da je briga za sigurnost postala političko pitanje.