Svijet
0

NYT: Američka vojska će objaviti da su iračke civile u Hadithi ubili marinci

FENA
Istraga ubistva 24-ero iračkih civila u novembru prošle godine objavit će da je manji broj marinaca počinio ničim izazvano ubistvo civila, piše u petak New York Times.

Dvoje advokata uključenih u rasprave o odbrani pojedinačnih marinaca izjavili su da bi istrage mogle rezultirati podizanjem optužbi za ubistvo protiv njih.

Dokazi ukazuju na to da su civili u Hadithi, gradu u pokrajini Anbar, ubijeni tokom akcije manje grupe marinaca koja je trajala između tri i pet sati.

Oni su, piše Times pozivajući se na izvore u Kongresu i Pentagonu, ubili pet muškarca koji su stajali u blizini taksija na jednoj kontrolnoj tački, te su ušli u najmanje dva doma gdje su, među ostalima, ubili žene i djecu.

Američke oružane snage originalno su saopćile da su irački civili stradali u eksploziji bombe, a kasnije je saopćeno da su poginuli u unakrsnoj vatri.

U neuobičajenom znaku zabrinutosti na visokoj razini, iz Washingtona je za Irak otputovao zapovjednik marinaca, general Michael Hagee.

Američki oficir će održati niz govora vojnicima o važnosti pridržavanja međunarodnog prava i ratnih normi. U posebnoj pismenoj izjavi obavljenoj prije njegovog dolaska u Irak marinski general nije spominjao nijedan konkretni incident, piše New York Times.