Svijet
0

NVO: Davida Tolberta za glavnog tužitelja u ICITY-u

FENA
Foto: Haag
Foto: Haag
Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine predložilo je generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da za novog glavnog tužitelja Haškog suda (ICTY) imenuje Davida Tolberta, koji je sada zamjenik Carle del Ponte, saopćeno je u ponedjeljak iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo.

Kako je navedeno u saopćenju, 12 nevladinih organizacija je u pismu generalnom tajniku upućenom 19. juna predložilo Tolberta za novog glavnog tužitelja ICTY-a ističući da "uživa veliko povjerenje i poštivanje u postjugoslavenskim društvima".

Među NVO-e koji su potpisali pismo je Fond za humanitarno pravo, Dokumenta (Hrvatska), Istraživačko-dokumentacijski centar (BiH), Helsinški odbor za ljudska prava iz Bijeljine (RS, BiH), Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda (Priština), Inicijativa mladih, Beogradski centar za ljudska prava, "Žene u crnom", Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški komitet za ljudska prava i druge.

Ti NVO-i smatraju da Tolbert "svojim znanjem i iskustvom garantira da će ICTY do kraja mandata biti u funkciji pravde za žrtve" i da je ličnim angažiranjem doprinio da proces prenošenja nadležnosti s ICTY-a na domaće sudove protekne u znaku saradnje i jačanja kapaciteta domaćih institucija.

Potpisnici pisma, prenosi Tanjug, ističu kako je neophodno da se na mjesto tužitelja postavi neko ko može osigurati kontinuitet, ko dobro poznaje nacionalne vlade i stanovništvo u državama s prostora bivše SFRJ i da to bude stručnjak u oblasti međunarodnog prava.

Mandat glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte ističe u septembru.