Barack Obama
0

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja "teška prijetnja" svijetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je nuklearno naoružana Sjeverna Koreja predstavlja "tešku prijetnju" svijetu, poručivši nepredvidljivom komunističkom režimu u Pyongyangu da mu izgradnja ilegalnog oružja ne garantira vlastitu sigurnost.

Obraćajući se novinarima zajedno s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom u utorak u ružičnjaku Bijele kuće, Obama je naglasio da nova rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, koja traži zaustavljanje razvoja nuklearnog oružja i balističkih projektila Sjeverne Koreje, mora biti provedena u cijelosti, prenosi Hina.

Lee Myung-bak je rekao kako su se on i Obama suglasili da "ni pod kakvim okolnostima neće dopustiti Sjevernoj Koreji da ima nuklearno oružje".

Obama je rekao da zbog prijetnji drugim zemljama i širenja nuklearne tehnologije u svijetu, Sjeverna Koreja ne treba biti priznata kao legitimna nuklearna sila.

  • Mi ćemo energično nastaviti s naporima za denuklearizaciju Korejskog poluotoka, rekao je Obama.

Kazao je kako predsjednik Lee i on "nisu došli do zaključka da će Sjeverna Koreja biti, ili da treba biti, nuklearna sila".

  • Obzirom na prošlo ponašanje, na ratoboran način s kojim Pyongyang stalno prijeti susjedima, nuklearno naoružana Sjeverna Koreja bez sumnje bi značila destabilizirajuću situaciju i duboku prijetnju ne samo SAD-u već i svjetskoj sigurnosti, rekao je Obama.

Lee je naglasio da međunarodna zajednica neće na nove provokacije režima u Pyonyangu, kao što su dodatne nuklearne probe, odgovoritiy nuđenjem financijske pomoći.

On je pozvao vladu Sjeverne Koreje da osloodi dvije američke novinarke i jednog južnokorejskog radnika koje drži u svojim zatvorima.