Barack Obama
0

Nuklearni Iran bio bi "teška prijetnja"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki demokratski predsjednički kandidat Barack Obama izjavio je u srijedu da bi nuklearni Iran predstavljao "tešku prijetnju" i da svijet mora spriječiti Teheran da dođe do atomskog oružja.

Obama je izjavio novinarima tokom posjete Izraelu da, ukoliko bude izabran, "neće imati nikakvih opcija za stolom" u bavljenju iranskim pitanjem te kazao da bi se oštrije sankcije mogle nametnuti, javio je Reuters.

"Nuklearni Iran predstavljao bi tešku prijetnju i svijet bi morao spriječiti Iran da dođe do nuklearnog oružja", izjavio je Obama novinarima nakon što je obišao izraelski grad Sderot, koji se nalazi u blizini granice s pojasom Gaze pod kontrolom Hamasa.

On je kazao da bi međunarodna zajednica odmah trebala nuditi "velike štapove i velike mrkve" kako bi uvjerila Iran da zaustavi nuklearni program. Zapad sumnja da Iran želi stvoriti atomsku bombu ali Islamska Republika tvrdi da su njene namjere miroljubive.

"Iranci trebaju shvatiti da je, bez obzira da li je riječ o Bushovoj administraciji ili Obaminoj administraciji, to najveća briga Sjedinjenih Država", izjavio je on u Sderotu, koji je bio pogađan prekograničnim raketama ispaljenim od militanata iz Gaze.