Svijet
0

Nuklearni inspektori potvrdili saradnju Sjeverne Koreje

Sarajevo-x.com
Sjeverna Koreja je u potpunosti sarađivala sa nuklearnim inspektorima UN-a koji su nadgledali gašenje ključnog nuklearnog kompleksa za proizvodnju plutonijuma, koji je korišten u pravljenju prve sjevernokorejske nuklearne bombe, objavio je tim stručnjaka u utorak.

Tim Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) stigao je u Sjevernu Koreju 14. jula kako bi nadgledao Yongbyon nuklearni kompleks, koji su Koreanci pristali da zatvore kao dio projekta razoružanja dogovorenog na pregovorima u februaru ove godine.

"Tokom naših operacija imali smo punu podršku vlasti DNRK", rekao je novinarima vođa IAEA-nog tima Adel Tolba, nakon povratka iz Pjongjanga, glavnog grada Demokratske Narodne Republike Koreje.

Tolba Nije želio komentarisati u kakvom su stanju nuklearne ustanove u Sjevernoj Koreji. Pošto takve informacije imaju određenu težinu, njih je prepustio šefu IAEA-e Mohamedu ElBaradeiu, koji će najvjerovatnije izdati izvještaj o gašenju sjevernokoreskih nuklearnih postrojenja u septembru ove godine.