Do 2030. godine
0

Nuklearna proizvodnja će porasti za najmanje 25 posto

SRNA
Međunarodna agencija za nuklearnu energetiku (MAGATE) prognozira da će do 2030. godine proizvodnja nuklearne energije u svijetu skočiti najmanje za 25 posto, dok maksimalni rast može da dostigne 100 poena.

Stručnjaci imaju različite poglede na razvoj nuklearne energije. Ali, postoji nekoliko faktora koji su bazični i nemoguće ih je ne uzeti u obzir.

Najozbiljniji faktor koji organičava razvoj nuklearne energije u svijetu jeste bojazan od teških havarija, te efekat Černobilja i Fukušime, koji se kod ljudi razvio poslije tih događaja.

Što se tiče ekonomije, nuklearne centrale, u principu, uzmajući u obzir jeftino gorivo, efektivnije su od onih sa organskim gorivom i mogu da ga postepeno zamijene. Pogotovo što će organsko gorivo poskupljivati.

Nije svakoj zemlji dostupna igradnja nuklearnih centrala zbog velikog ulaganja kapitala. Ali, čak i najsiromašnije zemlje teže da imaju nuklearnu energiju makar zbog nacionalne sigurnosti, prestiža, razvoja tehnologija, navode eksperti.

Ništa manje važna nisu ni pitanja ekonomije. Upravo ona određuju puteve razvoja proizvodnje nuklearne energije, ističe glavni urednik lista "Nuklearna strategija" Oleg Dvojnikov.

Svi počinju da shvataju da probojne tehnologije tek onda imaju pravo na život kada se cijena kilovata za stanovništvo i industriju smanjuje.

Izgradnja centrala složen je proces. Dok on ne bude optimalizovan, dok ne bude uvježbanih projekata, nuklearna energija ne može da konkuriše gasnoj.

Eksperti za ovu oblast smatraju da će se za 15 godina najviše novih atomskih blokova pojaviti u Azijsko-tihookeanskom regionu.

Kina ima najveći program izgradnje nuklernih blokova. Također, ogroman program imaju Indija, Republika Koreja, Bliski istok.

Nedavno su počeli da grade u Arapskim Emiratima, bogatim prirodnim resursima. Zatim se postepeno uključila Južna Amerika i čak Afrika, mada je to tamo ekonomski teško.

Ipak, politički analitičari upozoravaju da se ne mogu graditi nove nuklearne centrale svuda gdje se poželi, a da se pri tome ne uzima u obzir turbulentnost političke siuacije u svakoj zemlji.

Nemiri u vezi sa publikacijom video-filma o proroku Muhamedu i reagovanju muslimanskog svijeta daju povod da se svi zapitaju kako da se sarađuje u popularizaciji tehnologija. Kako da se razvija saradnja u izgradnji nuklearnih objekata u tim zemljama?

U svakom slučaju, sve treba da bude pod strogom kontrolom MAGATE. Treba da postoji jedinstven svjetski centar, koji reguliše pitanja sigurnosti - smatraju eksperti.