Svijet
0

Nuklearna podmornica traga za nestalim avionom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska nuklearna podmornica uključiće se u potragu za avionom "Air Francea" koji je nestao tokom leta iznad Atlantika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Earv Morrin izjavio je da jurišna podmornica posjeduje opremu za pretragu koja može biti korisna u pronalaženju crnih kutija, sa podacima o letu nestalog aviona.

Potraga je nastavljena, ali je objavljeno da ostaci koji su uočeni na površini okeana ne potiču od aviona.

"Airbus" je u međuvremenu objavio vanredno uputstvo pilotima o procedurama koje treba da prate u slučaju kvara uređaja za mjerenje brzine, što je mogući uzrok pada letjelice "Air Francea".

Avion je nekoliko minuta prije pada poslao automatske poruke o različitim očitavanjima brzine leta. Analitičari smatraju da su neusklađena mjerenja usljed snažnih turbulencija pri prolasku korz oluju mogla da izazovu automatsko dodavanje ili oduzimanje snage motorima.

Meteorolozi kažu da je avion uletio u neobičnu oluju, praćenu udarima vjetra brzine do 160 kilometara na sat, koji su usisavali vodu sa površine okeana.

Vlaga koja je dostigla visinu leta aviona brzo se zamrznula na temperaturi od -40 stepeni Celzijusa, a sve je bilo praćeno snažnim turbulencijama, kažu stručnjaci.