Svijet
0

Nuklearna elektrana Fukušima će biti opasana "ledenim zidom"

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Japanska uprava za regulisanje radioaktivnosti (NRA) odobrila je u srijedu kompaniji TEPCO aktiviranje takozvanog "ledenog zida" izgrađenog oko reaktora nuklearne elektrane Fukušima kako bi se zaustavilo curenje radioaktivne vode iz elektrane oštećene u zemljotresu 2011. godine, javljaju japanski mediji.

Predsjednik NRA Shunichi Tanaka istakao je kako će uklanjanje vode iz unutrašnjosti zgrada biti krajnji cilj procesa izrazivši nadu da će "neophodni podaci biti prikupljeni kako bi se pokazao put za budućnost".

Stotine tona zagađene vode curi iz četiri reaktora u Fukušimi otkako je elektrana oštećena u cunamiju uzrokovanim potresom u martu 2011. godine.

Ogromni "ledeni zid" prečnika 1,5 kilometara će zamrznuti tlo do dubine od 30 metara i to kroz električni sistem tankih cijevi koje prenose rashladnu tekućinu koja će biti zamrznuta kako bi se spriječilo da podzemne vode dolaze u kontakt s kontaminiranom vodom.Izgradnja zida započela je u junu 2014. godine i prema navodima koštala je 312 miliona eura.

Aktiviranje ledene zaštite oko elektrane odloženo je za više od godinu dana iz tehničkih razloga, jer su neki stručnjaci bili skeptični po pitanju da li je vrijedilo uložiti tolika sredstva u rashladnu konstrukciju, sugerišući alternativna sredstva za rješavanje problema zagađenja podzemnih voda.

Radovi i testiranja su finalizirani prošlog mjeseca, a proces zaleđivanja će trajati osam mjeseci.