Japan
0

Nuklearka Daini će se ohladiti do utorka ujutro

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tokyo Electric Power Co. objavila je kako očekuje da će se nuklearka Daini, smještena na sjveroistočnoj obali i sjeverno od Tokija, sigurno ohladiti do sutra ujutro. Jedini reaktor u toj centrali od 1.100 megawata automatski se zatvorio brzo nakon što je potres i cunami u petak pogodio Japan.

Japan se bori da izbjegne nuklearnu katastrofu nakon što je u ponedjeljak došlo do novih eksplozija u reaktoru broj 3. nuklearke Fukushima Daiichi te da spasi stotine hiljada stradalih nakon najjačeg potresa u svojoj povijesti.

Vlasti pokušavaju ograničiti i ekonomski uticaj katastrofe koja je drastično smanjila opskrbu strujom u području Tokija gdje su firme djelomično prekinule proizvodnju.

Od petka se u toj centrali događa niz teških problema zbog nefunkcioniranja sistema hlađenja i pokušavaju se pronaći rješenja za sniženje pritiska u reaktorima koji se ne hlade pravilno. Slična eksplozija dogodila se u subotu na reaktoru br. 1 iste centrale, smještene oko 250 km sjeveroistočno od Tokija. Tepco je pokrenuo operaciju smanjenja pritiska na tom reaktoru, čiji se sistem hlađenja pokvario.

"Prema zasad dostupnim informacijama nema indicija da je eksplozija oštetila spremnik reaktora", rekao je medijima glasnogovornik spomenute agencije.

U eksploziji je bilo ljudskih žrtava, a detalji oko broja žrtava i težini povreda zasad nisu poznati.

Glasnogovornik Japanske agencije za nuklearnu sigurnost izvijestio je i kako na tlu pored nuklearke zasad ne puše nikakav vjetar, ali da vjetar iznad nuklearke puše iz smjera zapada i jugozapada prema Tihom okeanu. Smjer vjetra mogao bi odigrati ključnu ulogu u sprječavanju dodatne štete za stanovništvo Japana i okoliš.

Japanska novinska agencija Kyodo izvijestila je i kako je na obalama prefekture Miyagi u ponedjeljak pronađeno oko1.300 tijela žrtava prošlosedmičnog potresa i cunamija koji je uslijedio nakon njega.

Japan je u petak pogodio potres jačine 8,9 stepeni Richtera, nakon čega je uslijedio ogroman cunami, za čijim se žrtvama još uvijek traga i koji je prouzrokovao nesagledivu štetu.