Potraga za ubicama bivšeg vođe
0

NTC: U Libiji počela istraga o Gadafijevoj smrti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nove libijske vlasti saopćile su da su odlučne izvesti pred sud ubice bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija koji je umro pod još nerazjašnjenim okolnostima.

"Kada je riječ o Gadafiju, nećemo čekati da to neko traži od nas", rekao je potpredsjednik Prijelaznog nacionalnog vijeća Abdel Hafiz Goga, misleći na pritiske koji su stizali od međunarodne zajednice.

"Istraga je već pokrenuta. Usvojili smo etički kodeks o ponašanju prema ratnim zarobljenicima. Uvjeren sam da je riječ o individualnom činu, a ne činu revolucionara ili nacionalne vojske", rekao je on.

Goga je rekao da će "onaj ko je odgovoran (za Gadafijevo ubistvo), ko god to bio, biti izveden pred sud, gdje će imati pravedno suđenje", javio je Radio Slobodna Evropa.

Okolnosti pod kojima je Gadafi umro još nisu sasvim rasvijetljene. Nove vlasti uporno se drže verzije da je svrgnuti libijski vođa umro 20. oktobra od rana zadobijenih u unakrsnoj vatri istog dana, dok brojni izvori tvrde da mu je iz blizine pucano u glavu, odnosno da je likvidiran.