Svijet
2

NSA priznala namjerna prekoračenja nadzora

FENA
Američka nacionalna sigurnosna agencija (NSA) priznala je da su neki od njenih analitičara povremeno, u toku proteklih 10 godina, svjesno i namjerno prekoračivali svoja ovlaštenja za nadzor, ističući ipak da su ti ljudi za to kažnjeni.

U saopćenju agencije NSA navedeno je da su "otkriveni veoma rijetki primjeri namjernih prekoračenja ovlaštenja NSA", dodajući da se ne radi o kršenju Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi, niti antiterorističkog Patriotskog zakona, prenosi agencija AP.

Po navodima iz tajnih dokumenata koje je objavio odbjegli službenik CIA-e Edward Snowden, NSA je prekršila upravo ta dva zakona, podsjeća agencija.

Dva američka zvaničnika, koji su željeli da ostanu anonimni, jer nisu bili ovlašteni za javne izjave, otkrili su da je jedan analitičar ranije kažnjen zato što je koristio resurse NSA za praćenje bivše supruge.

Kancelarija generalnog inspektora NSA ove sedmice je izvjestila Komitet američkog Senata za obavještajne aktivnosti o svjesnim prekoračenjima nadzora.

"Komitetu je rečeno da je u izolovanim slučajevima tokom proteklih 10 godina veoma mali broj zaposlenih u NSA prekršio proceduru, pri čemu je u prosjeku zabilježen po jedan takav slučaj godišnje", navedeno je u saopćenju koje je objavila senatorka Dianne Feinstein, koja predsjedava Komitetom.

"NSA me je obavijestla da su preduzete disciplinske mjere i ja sada detaljno razmatram svaki od tih slučajeva", istakla je senatorka Feinstein.

NSA