Svijet
0

NSA prisluškivala sjedište Ujedinjenih nacija

Klix.ba
Sjedište Ujedinjenih nacija u New Yorku
Sjedište Ujedinjenih nacija u New Yorku
Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) uspješno je razbila kod koji je štitio videokonferencijski sistem Ujedinjenih nacija (UN), javlja njemački list Der Spiegel.

Dokumenti do kojih je došao Der Spiegel pokazuju kako SAD nisu špijunirale samo Evropsku uniju, već i Ujedinjene nacije. Elektronski upad u sjedište UN-a u New Yorku desio se prošlog ljeta. Za tri sedmice od prvog upada u UN-ov sistem, NSA je povećala broj šifriranih komunikacija sa 12 na 458.

Jednom prilikom, dok su pokušavali da provale u UN-ove komunikacije, otkrili su kako i Kinezi pokušavaju isto.

U februaru ove godine, američka kompanija koja se bavi cyber sigurnosti saopćila je kako je upratila stotine upada od 2004. godine, a izvela ih je kineska vojna jedinica u Šangaju. Kineske vlasti su negirale ove tvrdnje.

UN su svjesne izvještaja da ih je NSA špijunirala. "Vidjeli smo izvještaj i nemamo komentara u ovom trenutku", rekao je Martin Nesirky, glasnogovornik generalnog sekretara.

Der Spiegel otkriva i da je NSA uspjela da uđe u privatne mreže ambasada zemalja EU u SAD-u te da imaju poseban program praćenja zvan „Servis posebne kolekcije“, koji zajedno vode CIA i NSA. Sistem postoji u više od 80 ambasada i konzulata širom svijeta, uglavnom bez znanja zemlje domaćina.

Postojanje sistema otkrio je u julu ove godine Edward Snowden.

U junu je Der Spiegel otkrio kako američke obavještajne službe mjesečno prate više od milijarde telefonskih poziva, e-mailova i SMS poruka u Njemačkoj. U augustu je njemački zamjenik kancelara i ministar ekonomije i tehnologije, Phillip Rösler, saopćio kako će Njemačka preduzeti akcije da ograniči NSA u špijuniranju komunikacija u EU.