Svijet
0

NSA prisluškivala preko 120 zvaničnika: Među njima Timošenko, Merkel, Abbas i Assad

Anadolija
Sjedište Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a
Sjedište Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a
Njemački "Spiegel“ objavio je da postoji novi dokument prema kojem je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prikupljala informacije o predsjednicima i premijerima 122 zemlje.

Prema vijesti koja se poziva na podatke objavljene od strane bivšeg uposlenika NSA-a Edwarda Snowdena, imena svjetskih državnika o kojima su prikupljane informacije poredana su abecednim redom, a na prvom mjestu nalazi se bivši malezijski premijer Abdullah Bedevi. 

Na listi se između ostalih nalaze bivši somalijski predsjednik Abdullahi Yusuf, palestinski predsjednik Mahmud Abbas, bivši peruanski predsjednik Alan Garcia, predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko, bivši predsjednik Guatamale Alvaro Colom, bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, bivši malijski predsjednik Amadou Toumani Toure, njemačka kancelarka Angela Merkel, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko. 

"Spiegel“ navodi da se u dokumentima nalazi preko 300 podataka vezanih za njemačku kancelarku Angelu Merkel, te da se u podacima koje je objavio Snowden nalaze pod imenom "Marina".

Njemačko federalno tužilaštvo saopćilo je da bi navedene informacije mogle biti korisne kada je u pitanju donošenje odluke o tome da li će ili neće biti pokrenuta istraga o NSA-ovom prisluškivanju u Njemačkoj, u okviru kojeg je navodno prisluškivana i Merkelova.