Svijet
0

NSA previše prisluškivala Amerikance

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki zakonodavci naredili su provođenje istrage u vezi s navodima da je Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) prekršila zakonska ograničenja dok je presretala neke e-mail poruke i telefonske pozive Amerikanaca.

Senatorica Dianne Feinstein, predsjedateljica senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti, izjavila je da su optužbe "vrlo teške", te da će kongresna saslušanja o tome početi u roku od mjesec dana, prenijela je VoA.

List The New York Times prvi je izvijestio o tim navodima citirajući neke obavještajne djelatnike i neke odvjetnike koji su ustvrdili da je NSA preširoko prikupljala informacije.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da su već poduzeti koraci da se ispravi situacija.

New York Times piše da je broj presretanih poruka elektronske pošte i prisluškivanih telefonskih razgovora koje provodi američka Nacionalna agencija za sigurnost nadmašio ograničenja koja je prošle godine postavio Kongres.

Navodeći obavještajne izvore, ovaj njujorški list piše da je NSA prikupila "preveliki" broj informacija te da su o tome obaviješteni članovi kongresnih odbora za obavještajne djelatnosti.

Dužnosnici nisu iznosili konkretne podatke, ali su naglasili da je problem djelomično tehničke prirode i odnosi se na problem razlikovanja telefonskih razgovora koji su obavljeni unutar Sjedinjenih Država i onih u inozemstvu.