Svijet
7

NSA bez problema prati iOS, Androd i BlackBerry sisteme

Klix.ba
Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) može pristupiti podacima smartphonea koji koriste najpopularnije svjetske operativne sisteme, poput iOS-a, Androida, pa čak i BlackBerry, koji se smatrao veoma sigurnim.

NSA je upala u sve vodeće mobilne operativne sisteme kako bi pristupila kontaktima, SMS saobraćaju, bilješkama i lokacijama korisnika, javlja Der Spiegel, citirajući interni dokument NSA.

Procurjele informacije otkrivaju i da je NSA organizovala radne grupe za svaki operativni sistem. Grupe su odgovoorne za operacije prikupljanja podataka spremljenih na uređajima.

Do sada su agenti NSA bili najuspješniji u prikupljanju podataka sa iPhonea, a u stanju su i da provale u računare sinhronizovane sa mobilnim uređajem. To omogućava agenciji da pokrene program koji im zatim omogućava pristup još najmanje 38 opcija na iPhoneu.

Dokumenti ukazuju da je sličan uspjeh ostvaren i kod BlackBerryjevih uređaja. Prema izvještaju, 2009. je jedina godiina kada je NSA imala problema sa pristupom podacima na ovim uređajima. Do toga je došlo zahvaljujući izmjeni u načinu kompresije podatakaa. Od marta 2010. opet imaju neometan pristup uređajima.

Agenti su uspjeli i da provale u BlackBerryjev e-mail sistem, koji je smatran kao veoma siguran. Izvještaj bi mogao naškoditi kanadskoj kompaniji, budući da je tvrdila kako je njen e-mail sistem neprobojan.

Spiegel ukazuje kako špijuniranje pametnih telefona nije operacija masovnog praćenja, već da je taktika korištena samo kod određenih pojedinaca i da je rađena bez znanja proizvođača.