Tajland
0

Novorođena beba zaražena virusom H1N1

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvaničnici zdravstvene službe na Tajlandu danas su saopšili da je novorođena beba zaražena novim virusom gripe tipa "A", dok je bila u materici.

Beba je tokom vikenda rođena dva mjeseca prije termina pošto su ljekari donijeli odluku da izvrše carski rez na 24-godišnjoj majci koja je zaražena virusom H1N1.

"Beba je u stabilnom stanju. Trenutno su u toku analize kako bi utvrdili kako je dijete zaraženo virusom. Ovo je jedini slučaj koji smo imali da oboljenje pređe sa majke na nerođeno dijete", rekao je ljekar Surija Koharat iz bolnice Račaburu u koju je žena primljena.

Lokalni mediji javili su da u SAD imaju tri slučaja u kojima je virus H1N1 prešao sa majke na dijete.

Od  22. jula Tajland je prijavio 44 smrtna slučaja od virusa H1N1 dok je više od 6.700 zaraženih, što je najviše u Jugoistočnoj Aziji.

List "Nation" navodi da će tajlandsko Ministarstvo za zdravlje u svom sutrašnjem sedmičnom izvještaju saopštiti da je broj umrlih od virusa povećan na 66.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. juna pandemiju virusa H1N1. Od prve pojave novog virusa u aprilu širom svijeta do sada je umrlo više od 800 lica.