Svijet
15

Novogodišnji spektakl u Sidneyju pratit će 1,6 miliona ljudi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U luci u Sidneyju i nekim drugim mjestima u gradu ljudi su se već od jutros počeli okupljati kako bi ispratili staru i dočekali novu, 2015. godinu. Australija je među zemljama koje će prve ući u novu godiinu.

U sidnejsku luku pristižu građani, domaći i strani turisti. Nova godina u Sidneyju pažnju najviše privlači zbog grandioznog vatrometa. Najbolje mjesto za posmatranje vatrometa upravo je Sidneyjska opera i njena okolina. Ovo mjesto je jutros od šest sati okupiralo na hiljade građana koji će ovdje čekati i po 18 sati. 

Zbog nedavne talačke krize u Sidneyju u kojoj su poginule tri osobe, snage sigurnosti na dočeku nove godine poduzele su opsežne mjere kako bi se izbjegao svaki potencijalni incident. Za novogodišnju noć dodatno će raditi 3.000 policajaca.

Zvaničnici očekuju da će novogodišnju predstavu uživo pratiti 1,6 miliona ljudi. Predstava vatrometa i svjetlosnih efekata trajat će 12 minuta. Za to će se koristiti sedam tona pirotehničkih sredstava i više od 100 hiljada specijalnih efekata. 

Novogodišnja predstava u Sidneyju posmatrat će se sa 60 mjesta. Danas je prema Sidneyju osigurano 3.500 dodatnih autobuskih i 1.000 željezničkih linija.