Svijet
0

Novo upozorenje turske vojske

FENA
Turska vojska upozorila je kako centri zla pokušavaju da podriju sekularnu i demokratsku prirodu turske države.

Saopćenje zapovjednika turskih oružanih snaga generala Yasara Buyukanita pojavilo se u ponedjeljak na internet prezentaciji vojske samo dan uoči trećega i posljednjeg kruga glasanja u parlamentu za novog predsjednika.

Gotovo je izvjesno da će za šefa države biti izabran kandidat vladajuće stranke Abdullah Gul, nakon što mu je za izbor dovoljna prosta većina glasova.

Vojska je još ranije stavila do znanja da se protivi izboru bivšeg islamista na čelo države, a najnovije saopćenje poruka je Gulu da održi obećanje kako će poštovati sekularni ustav Turske.

Abdullah Gul je na mjestu šefa turske diplomatije proteklih godina stekao poštovanje i kod kuće i u inozemstvu svojim zalaganjem za demokratske reforme i približavanje Evropskoj uniji.

Studirao je ekonomiju u Britaniji i mnogi ga smatraju većim kozmopolitom od sadašnjeg premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

No, kritičarima je trn u oku njegova religija. Optužuju ga da namjerava poništiti Ataturkove sekularističke principe i Tursku pretvoriti u islamsku državu.

Abdullah Gul, čiji je otac bio imam, nekada je bio član jedne islamističke stranke. No, kako sam kaže, prekinuo je sve veze s islamskom politikom i namjerava poštovati sekularni ustav zemlje.

Opozicija strahuje, prenosi BBC, da će vladajuća Partija pravde i razvoja, kada pored premijerskoga preuzme i mjesto šefa države, imati odriješene ruke da vodi islamističku politiku.