SAD
0

Novo pokretanje izraelsko-arapskog mirovnog procesa

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Specijalni američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell pokrenuo je novu inicijativu administracije predsjednika SAD Baracka Obame za oživljavanje izraelsko-arapskog mirovnog procesa.

Nakon susreta sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom u Tel Avivu Mitchell je rekao da dvije zemlje dijele zajedničku želju za postizanjem sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.

On je naglasio da je Washington i dalje u potpunosti posvećen pitanju bezbjednosti Izraela.

Odnosi između SAD i Izraela su napeti otkada je predsednik Obama zatražio da se potpuno obustavi izgradnja doseljeničkih naselja na palestinskim teritorijama.

Prije dolaska u Izrael, Mitchell je boravio u Damasku gdje je razgovorao sa sirijskim predsednikom Basharom Asadom. Mitchell je razgovore opisao kao otvorene i pozitivne.

Specijalni američki predstavnik je istakao da je Obama riješen da postigne istinski i sveobuhvatan arapsko-izraelski mir i pozvao je Siriju na "punu saradnju" u tom procesu, prenosi BBC.

Analitičari navode da Obamina administracija želi da uključi Siriju, s kojom je prethodna administracija Georgea Busha prekinula sve veze, kao ključnog igrača u ovu inicijativu.
Sirija je važan faktor u regionu zbog podrške koju pruža palestinskoj militantnoj organizaciji Hamas, Hazbolahu u Libanu i zbog bliskosti Damaska sa Iranom.

Američki State Department je saopštio da razmatra načine kako da podstakne mirovne razgovore između Sirije i Izraela.