The Guardian
0

Novo američko poglavlje u Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki State Department čeka težak i mukotrpan posao kada prvog septembra od vojske preuzme odgovornost za američke aktivnosti u Iraku, piše u petak londonski The Guardian.

Tisuće američkih civilnih dužnosnika koji će sljedećeg mjeseca stati na čelo američke prisutnosti u Iraku očekuju brojne teškoće - od smanjene sigurnosti i skresanog proračuna do nesposobnosti Iračana da formiraju vladu.

Ovo posljednje znači da će već preopterećeni State Department morati preuzeti mnoge zadatke koje je planirao povjeriti novoformiranoj iračkoj vladi.

Američko Državno tajništvo nikada u svojoj povijesti nije moralo izvršiti zadatak tolikih razmjera bez podrške trupa, piše Guardian.

Istina je da će u Iraku ostati 50.000 vojnika, ali oni neće biti raspoređeni na borbenim zadacima i neće osiguravati američke civile koji rade na projektima za rekonstrukciju zemlje.

To znači da će State Department morati regrutirati više tisuća radnika osiguranja iz privatnog sektora i nabaviti skupu opremu, što će biti dodatni teret zbog umanjenog proračuna.

Članovi američkog Kongresa smatraju da bi Irak sa svojim ogromnim rezervama nafte mogao da ponese veći dio financijskog tereta, ali dužnosnici State Departmenta upozoravaju da će proći osam do deset godina prije nego što on bude bio u stanju da sam sebe financira, piše Guardian.