Bjelorusija
0

Novinarke uhapšene zbog poziranja s "opasnim" medvjedićima

SRNA
Uhapšene novinarke (Foto: AFP)
Uhapšene novinarke (Foto: AFP)
Bjeloruska policija uhapsila je dvije novinarke, koje su se slikale sa medvjedićima nakon što je nekoliko stotina sličnih plišanih igračaka izbačeno iz aviona iznad te bivše sovjetske države, saopštilo je danas Udruženje novinara Bjelorusije.

Zvaničnik iz bjeloruskog udruženja novinara Andrej Bastunec rekao je da su Irina Kozlik i Yulia Darashkevich uhapšene sinoć u Minsku.

Prema njegovim riječima, novinarke su optužene za vršenje neodobrenih protesta. On je naglasio da izrečena novčana kazna pokazuje da je Kozlikova proglašena krivom za kršenje zakona o protestima.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko sugerisao je da je Ambasada Švedske u Minsku učestvovala u planiranju izbacivanja medvjedića iz aviona sa porukama o poštovanju ljudskih prava.

"Oni koji su došli i pripremali narušavanje državne granice radili su zajedno sa Švedskom ambasadom. Imamo dokaz za to", rekao je Lukašenko.

Foto: AFP
Foto: AFP
Agencija Reuters navodi da hapšenje novinarki i optužbe, koje je izrekao Lukašenko, ukazuju na dubinu njegovog bijesa i poniženja zbog performansa i odlučnosti da kazni sve odgovorne.

Iz lakog aviona, koji je iznajmila švedska kompanija "Studio total", 4. jula iznad teritorije Bjelorusije izbačeno je 800 plišanih medvjeda sa prodemokratskim porukama nakon čega je Lukašenko otpustio rukovodioce vojnog vazduhoplovstva i pograničnih službi. Iz Bjelorusije je potom protjeran švedski ambasador.