Tokom protesta u Kairu
0

Novinarka CBS-a premlaćena i seksualno zlostavljana

FENA
Lara Logan izvještavala iz Kaira
Lara Logan izvještavala iz Kaira
Dopisnica CBS-a Lara Logan pretučena je i seksualno napadnuta dok je izvještavala o slavlju na trgu Tahrir u Kairu na dan kada je odstupio egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Dugogodišnja ratna izvjestiteljica Logan, stara 39 godina, vratila se u Sjedinjene Države i oporavlja se u bolnici, objavila je američka televizijska mreža. Ona je jedna od desetak novinara napadnutih tokom trosedmičnih protesta širom Egipta.

CBS News navodi u saopćenju da je Logan izvještavala 11. februara proslavu iz Kaira za CBS-ov program "60 minuta" kada je nju i njenu ekipu okružilo više od 200 osoba.

U sukobu s ruljom odvojila se od ostatka ekipe. Pretrpjela je brutalno premlaćivanje i seksualno zlostavljanje prije nego što ju je spasila grupa žena i oko 20 egipatskih vojnika, objavio je CBS.

Logan je postala poznata kao ratni dopisnik za britanski GMTV tokom početka rata u Afganistanu 2001. godine te je nakon toga izvještavala o ratu u Iraku. Pridružila se CBS News-u 2002. godine.

Odbor za zaštitu novinara objavio je da je najmanje 52 novinara napadnuto, a 76 zatvoreno tokom nemira u Egiptu koji su doveli do ostavke Mubaraka. Svi su pušteni.

Jedan novinar koji je snimao sukobe u blizini trga Tahrir je ubijen. Riječ je o Ahmad Mohamed Mahmoudu koji je radio za egipatske novine Al-Ta'awun, objavio je Odbor.