Italija
0

Novinari protestovali protiv zakona o prisluškivanju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski novinari protestovali su u četvrtak u Rimu, Milanu i još 30 gradova protiv prijedloga zakona kojim se ograničava pravo policije da prisluškuje telefonske linije i uvode kazne za objavljivanje transkripata u medijima.

Više od 1.000 novinara i drugih protivnika predloženog zakona, za koji je premijer Silvio Berlusconi kazao da je "neophodan zbog zaštite privatnosti građana", okupilo se na trgu Navona u centru Rima u organizaciji Talijanske nacionalne novinske federacije (FNSI).

  • Činimo sve što je u našoj moći da spriječimo usvajanje ovog lošeg zakona koji je opasan i za nas i za civilno društvo, rekao je predsjednik FNSI-a Roberto Natale, javio je Reuters.

Proteste su podržale opozicione stranke i Evropska federacija novinara, a talijanski sindikat je za 9. juli najavio štrajk.

Opozicione stranke optužuju Berlusconija da pokušava da zataška korupciju zakonom kojim su predviđene mjere koje ga štite od krivičnog gonjenja dok se nalazi na državnoj funkciji.

Tužioci su kazali da bi im novim zakonom bilo onemogućeno da obavljaju svoj posao, a američko ministarstvo pravde izrazilo je zabrinutost zbog njegovog uticaja na zajedničke istrage protiv organizovanog kriminala.

Senat je u junu usvojio zakon, a donji dom parlamenta izjašnjavaće se o njemu 29. jula.

Zakonom je predviđeno da sudije mogu narediti prusluškivanje samo ako imaju nepobitne dokaze da je zločin počinjen, a njihovu odluku bi morao da odobri panel od tri sudije. Prisluškivanje bi moglo trajati najviše 75 dana, uz eventualna produženja od po tri dana. Medijima bi bilo zabranjeno da objavljuju transkripte ili siže transkripata i ne bi smijeli da izvještavaju o istragama sve dok se ne završe preliminarne istrage koje u sporom talijanskom pravosudnom sistemu mogu trajati i po nekoliko godina, naveo je Reuters.

Procjenjuje se da je u Italiji prošle godine u okviru istraga prisluškivano oko 120.000 telefonskih linija.

Prijedlog zakona je mjesecima čekao u skupštini, ali vlada je odlučila da pokrene postupak usvajanja kada su novine objavile transkripte iz istrage o korupciji prilikom sklapanja ugovora o javnim radovima koja je nanijela veliku štetu Berlusconijevoj vladi.