Svijet
0

Novinari iz BiH posjetili sjedište agencije Anadolija u Ankari

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Grupa novinara iz Bosne i Hercegovine, koji borave u posjeti Turskoj u organizaciji agencije Anadolija (AA), Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) i Turkish Airlinesa, posjetila je sjedište agencije Anadolija u Ankari.

Delegaciju novinara iz BiH primio je predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor agencije Anadolija (AA) Kemal Ozturk koji ih je tom prilikom upoznao sa dešavanjima u vezi sa protestima u parku Gezi u Istanbulu i govorio o načinu na koji pojedini strani mediji izvještavaju o navedenim događajima.

Napomenuo je da pojedine međunarodne medijske kuće, poput CNN-a i Reutersa, satima uživo prijenose dešavanja u parku Gezi kao da se radi o pravim ratnim dešavanjima.

“Vidjeli smo još jednom da pojedini strani mediji, koji izvještavaju o događajima na Taksimu, nisu objektivni. Plasiraju potpuno lažne ili pretjerane vijesti o tim događajima. Prave vijesti kao da cijela Turska gori. Ustvari, radi se, uglavnom, o jednom događaju u Istanbulu i mislim da nije objektivno i pošteno da se sada toliko pretjeruje o tome. Ali nam je to dalo povod da mi budemo još snažiniji i objektivniji medij”, kazao je Ozturk.

Istakao je da je ured AA na Balkanu jedan od najrazvijenih ureda agencije, koji na profesionalan način izvještava o dešavanjima na čitavom Balkanu.

Dodao je kako agencija Anadolija posebnu pažnju posvećuje dešavanjima na Balkanu, Bliskom istoku i Kavkaskoj regiji naglasivši kako AA ima dopisnike u 22 arapske zemlje odakle se vijesti odmah prevode i na ostale jezike, uključujući bosanski, srpski i hrvatski.

Ozturk je na kraju naglasio da AA ne radi “kako bi promovisala Tursku na Balkanu, nego kako bi promovisala regiju Balkana u svijetu, jer smo i mi dio te regije”.