Svijet
230

Novinar od Turske do Pariza stigao za šest dana bez pokazivanja ijednog dokumenta

Klix.ba
Foto: The Sun
Foto: The Sun
Novinar britanskog The Suna Emile Ghessen odlučio se isprobati izbjegličke rute kojima izbjeglice stižu u Evropu te istražiti kakve su kontrole izbjeglica u pojedinim zemljama.

Na svoj put krenuo je iz Turske, a za samo šest dana uspio je doći do Pariza bez da je bilo gdje i bilo kome pokazao neki dokument.

Ghessen je krenuo iz Izmira gdje je krijumčarima platio da ga prevezu do Grčke. Sve vrijeme se pretvarao da je Iranac i da priča engleski vrlo slabo.

Na brodu je bio zajedno sa drugih 45 izbjeglica iako su mu krijumčari obećali da će ih biti samo 25.

U Atini je bio za svega sedam sati nakon početka putovanja, a nakon četiri dana stigao je do Hrvatske bez da je bilo gdje pokazao dokumente.

Nakon što je ušao u Hrvatsku vidio je da se vrše provjere svih izbjeglica.

"Odlučio sam riskirati i pokušati kupiti regularnu kartu za Zagreb. Očekivao sam da će me zaustaviti policija. Voz se zaustavio i granični policajci su došli da bi provjerili pasoše. Sakrio sam se u WC i ostavio vrata otključana tako da izgleda da nije zauzeto. Čuo sam da su policajci otišli i mi smo krenuli. Četiri sata kasnije bio sam u Zagrebu i proveo noć u hostelu", piše u svom dnevniku Ghessen.

Iz Zagreba je dalje nastavio vozovima uspijevajući da izbjegne kontrole, a u Parizu je izašao na stanici u predgrađu kako bi izbjegao kontrole na glavnoj željezničkoj stanici.