Nakon devet mjeseci
0

Novinar koji je gađao Busha cipelom slobodan

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački novinar Muntazer al-Zaidi, koji je postao popularan nakon što je na konferenciji za novinare bacio cipele na bivšeg američkog predsjednika Georga Busha u decembru 2008. godine, trebalo je danas da bude oslobođen nakon devet mjeseci provedenih u zatvoru, ali je njegovo puštanje na slobodu odgođeno za sutra, izjavio je za AFP njegov brat Dourgam.

"Pozvao me je iz zatvora i rekao da neće danas biti pušten već sutra, u utorak", potvrdio je za AFP Dourgam al-Zaidi koji se zajedno sa čitavom porodicom nalazi ispred vojne baze u Mutani, u zapadnom dijelu Bagdada.

Sestre, rođaci i nećaci okupili su se, noseći fotografije novinara i iračke zastave i zajedno sa velikom grupom iračkih i međunarodnih novinara čekaju trenutak kada će Zaidi biti pušten na slobodu.

Bivši novinar televizijske stanice Al Bagdadia Muntazer al-Zaidi postao je slavan nakon 14. decembra 2008. godine kada je na konferenciji za novinare cipelama gađao Georga Busha, zbog čega je prvo bio osuđen na tri godine zatvora, ali mu je kazna smanjena na godinu dana.