Svijet
0

Novi zemljotres u Čileu jačine 5,7 stepeni

FENA
Novo podrhtavanje tla jačine 5,7 stepeni zabilježeno je na sjeveru Čilea samo dva sata nakon snažnog zemljotresa od 7,7 stepeni Richterove skale koji je u srijedu prijepodne po lokalnom vremenu (15.40 sati po srednjoevropskom) pogodio tu oblast, saopćio je Američki geološki institut.

Prema dosadašnjim informacijama nema mrtvih ali ima povrijeđenih osoba, uglavnom s lakšim povredama, dok su materijalne štete velike, a potres se osjetio i u Peruu i Boliviji.

Epicentar novog zemljotresa je 58 km sjeverzapadno od primorskog rudarskog grada Antofagasta na dubini od 41 km, javio je Reuters.

Najviše je stradao grad Tokopila, 120 km sjeverno od Antofagasta, rudarskog grada na obali mora. Antofagasta i Tokopila su bez struje. Očevici pričaju da je potres bio veoma snažan i neuobičajeno dugo trajao.

Čileanske vlasti su odbacile mogućnost pojave cunamija koji bi zaprijetio primorskom oblastima.

Pacifički centar za upozoravanje protiv cunamija objavio je opasnost od cunamija za Havaje, koji su zapadno od Čilea na Pacifiku, ali je saopćio da neće biti džinovskih valova.

Epicentar zemljotresa, koji se dogodio prijepodne nalazio se 106 kilometara zapadno od grada Kalama, na dubini od 60 kilometara.

Podrhtavanje tla se snažno osjetilo i u čileanskome glavnom gradu Santijagu, koji se nalazi na 1260 kilometara južnije od epicentra.