Sve više mrtvih
0

VIDEO / Novi zemljotres pogodio razorenu Sumatru

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Treći u nizu potresa, ovaj put jačine 6,8 stepeni Rihtera, pogodio je u jutros u 8.52 sata po lokalnom vremenu Sumatru, dan nakon što je snažni zemljotres uništio dijelove ovog indonezijskog otoka.

Lokalne vlasti objavile su da je dan ranije pronađeno najmanje 200 tijela nastradalih, a tadašnjih 7,6 stepeni po Rihteru uzrokovalo je odrone i nestanak struje.

Stotine zgrada, uključujući bolnice, porušene su u Padangu, glavnom gradu provincije Zapadna Sumatra.

Spasilačke službe očekuju da se nakon novog zemljotresa broj mrtvih poveća, javlja BBC.

"Naša predviđanja su da je hiljade ljudi poginulo", kaže Rustam Pakaya iz odjela za nesreće pri ministarstvu zdravstva u Jakarti.

Prvi zemljotres dogodio se u srijedu u 17:16 sati po lokalnom vremenu, na oko 85 km ispod nivoa mora, sjeverozapadno od Padanga.

Drugi je pogodio u 8:52 sati u četvrtak, a epicentar mu se nalazio na oko 225 km jugoistočno od glavnog grada provincije, na dubini od 25 km.

Spasioci se bore da pronađu preživjele pod ruševinama dok pada snažna kiša. Mnogi noći provode bez skrovišta, a za neke je obezbijeđen privremeni smještaj, dok se apeli za pomoć upućuju cijelom svijetu.

Indonezijski arhipelag leži unutar takozvanog "pacifičkog vatrenog prstena", za koji je, zbog sudaranja kontinentalnih tektonskih ploča, karakteristična česta seizmička i vulkanska aktivnost.

U decembru 2004. katastrofalan zemljotres magnitude 9,1 po Rihteru, pokrenuo je cunami koji je u zemljama u regionu Indijskog okeana usmrtio više od 200.000 ljudi, a samo u Indoneziji 168.000.