Svijet
0

Novi Zeland: Većina glasova stranci dosadašnjeg premijera

FENA
John Key (Foto: Reuters)
John Key (Foto: Reuters)
Dosadašnji novozelandski premijer John Key i njegova Nacionalna stranka dobili su većinu glasova na parlamentarnim izborima omogućujući mu da formira vladu, objavila je novozelandska televizija nakon prebrojavanja 70 posto glasačkih listića.

Njegov protivnik Phil Goff iz Laburističke stranke priznao je poraz. "Nazvao sam Johna Keya da mu čestitam jer svi smo Novozelanđani i priželjkujemo da našoj zemlji dobro ide", kazao je Goff pred novinarima na druženju s pristalicama.

Nacionalna stranka dobila je 59 mjesta i podršku manjih stranaka, što će dosadašnjem premijeru omogućiti da dosegne prag od 61 potrebnog mjesta za većinu u parlamentu od 122 mjesta. Na glasanje je bilo pozvano približno 3,2 miliona birača za obnovu jednodomnog parlamenta u kojem je koalicija pod vodstvom Nacionalne stranke Johna Keya zauzimala većinu od 69 mjesta na 122.

U proteklom mandatu vlada se borila s padom gospodarskog rasta, s posljedicama dva razorna potresa i nesrećom u rudniku ugljena u kojoj je poginulo 29 osoba. Novi Zeland, otočje s 4,4 miliona stanovnika, prolazi gospodarski teško razdoblje. Rast je usporio na 1,5 posto, inflacija je najveća od 90-ih, proračunski deficit je golem, piše agencija AFP.

Najavljene su gospodarske i socijalne reforme, što uključuje i nepopularnu prodaju manjinskih udjela u nekoliko državnih poduzeća. Ključni je plan prodaja manjinskih udjela u tri energetske tvrtke, u rudarskoj tvrtki te u zrakoplovnoj kompaniji Air New Zealand, čime bi se prikupilo sedam milijarda novozelandskih dolara (oko 30 milijardi kuna), prenijela je Hina.