Velika opasnost po kitove i delfine
0

Novi Zeland: Snažni vjetrovi ometaju crpljenje nafte iz tankera

Sarajevo-x.com
Napori ekipa koje pokušavaju crpiti naftu iz oštećenog tankera nasukanog na grebenu na Novom Zelandu dodatno su otežani snažnim vjetrovima. Tanker je prevozio gotovo dva miliona litara nafte.

Tanker MV Rena je plovio pod liberijskom zastavom. U srijedu se nasukao na greben Astrolabe, koji se nalazi 12 nautičkih milja od obale Taurange na Sjevernom otoku. Nakon toga je došlo do curenja nafte, te se stvorila naftna mrlja koja se proširila na pet kvadratnih kilometara, piše CNN.

Napori ekipa koje crpe naftu su otežani snažnim vjetrovima. Do sada je oko 10 tona nafte prebačeno u rezervoare. U ponedjeljak poslije podne se očekuje pogoršanje vremenskih uslova. Pomorski arhitekti i eksperti prate stanje tankera. Postavili su senzore koji će upozoriti radnike ukoliko struktura broda bude ugrožena.

Područje od jednog kilometra oko broda je zabranjeno za plovidbu zbog opasnosti po zdravlje. Eksperti smatraju da će crpljenje nafte iz tankera biti veoma složeno. Oko 300 vojnika je spremno za čišćenje obale ukoliko to bude potrebno. Zvaničnici Novog Zelanda strahuju da bi iz tankera mogle iscuriti velike količine nafte ukoliko se njegovo stanje pogorša.

Naftna mrlja je velika opasnost po plave kitove i delfine koji na ovom području u ovo vrijeme dobijaju svoje mlade.

Premijer Novog Zelanda John Key je rekao da će učiniti sve kako bi se istražio uzrok nesreće, te ko je za nju odgovoran.