Svijet
0

Novi zakon znači kraj slobode medija u Mađarskoj

SRNA
Dva velika mađarska lista pišu danas da je u toj zemlji došao kraj slobode medija nakon stupanja na snagu kontroverznog novog zakona o medijima, koje se podudarilo sa mađarskim preuzimanjem predsjedavanja EU.

"U Mađarskoj je došao kraj slobodi medija", piše najtiražniji list "Nepsabadšag" na naslovnoj strani, ponavljajući istu rečenicu na svakom zvaničnom jeziku EU, prenosi France-press.

List navodi da novi zakon samo služi autoritarnim interesima vlade Fidesa, piše list, dodajući da je njegov cilj da ukroti i na kraju uništi svakoga ko ima drugačije mišljenje.

Kao znak solidarnosti njemački dnevnik "Tageszeitung" objavio je isti protest na naslovnoj strani.

Drugi mađarski dnevnik "Nepszava" objavio je na naslovnoj strani veliki crtež muškarca kako drži čekić iznad riječi: "Sloboda medija je fundamentalno pravo zemlje članice EU".

"Moramo braniti naša demokratska prava u Mađarskoj! Zahtijevamo slobodu štampe!", navodi list i na mađarskom i na engleskom jeziku, pozivajući EU da pomogne.

U listu se dodaje da postoji nada da je Evropa svjesna ovih nedemokratskih mjera i da će donijeti svoje razumne diplomatske odluke, pa čak iako  većina Mađara toga nije svjesna.
U decembru su  dva nedjeljnika "Magyar Naracs" i "ES" već  objavila  prve stranice prazne kao znak protesta zbog novog zakona.

Kontroverzni zakon, koji je stupio na snagu 1. januara, daje pravo vladi, sastavljenoj većinom od članova partije Fides premijera Viktora Orbana, da reguliše sadržaje medija.

Zakon predviđa formiranje tijela koje će moći strogo novčano da kažnjava za novinski sadržaj koji bude smatrala da je uvredljiv ili materijal koji nije "politički izbalansiran", a kazne će biti oko 200 miliona forinti ili 720.000 eura za radio i televiziju.

Među drugim ovlaštenjima su pravo na inspekciju medijske opreme i dokumenata i prisiljavanje novinara da otkriju svoje izvore o pitanjima koja se odnose na nacionalnu bezbjednost.

To je dovelo do niza protesta medijskih i političkih posmatrača posljednjih sedmica, uključujući OEBS, Amnesti internešnel, Evropski parlament i nekoliko evropskih vlada, među kojima i Njemačka.

U međuvremenu, vladine medijske restrikcije već se osjećaju na nacionalnoj televiziji.
Prema pisanju internet portala index.hu, vladi je u novembru dato 246 minuta medijskog prostora, što je dvostruko  više od 111 minuta koliko su dobile tri opozicione partije zajedno.

U međuvremenu, mađarska vlada odbacila je kritike Zapada i u zemlji na račun novog zakona, rekavši da je posvećena slobodi medija i da se sve kritike baziraju na lošim informacijama, prenosi Rojters.

Budimpešta je pozdravila činjenicu da će EU razmatrati Zakon o medijima i ocijenila da je uvjerena da je  zakon u skladu sa standardima EU.

"Ono što je zajedničko svim kritikama medija jeste nedostatak dubinskog poznavanja ovog zakona", saopštilo je Ministarstvo pravosuđa i dodalo da je riječ o neosnovanim, pa čak i potpuno apsurdnim optužbama, a ne  preciznim kritikama. 

"Mađarska vlada se zauzima za slobodu medija i ne želi da na bilo koji način uguši stav opozicije", navodi se u saopštenju.
Zakon su kritikovale vlade Njemačke, Britanije i Luksemburga.