Svijet
0

Novi zakon o austrijskom državljanstvu i primjena u praksi

FENA
Broj novih državljana Austrije u prvoj polovini ove godine smanjen je, u poređenju s prvih šest mjeseci prošle godine, za čak 12 posto, prema podacima Statističkog zavoda Austrije.

U drugom kvartalu ove godine je dodijeljeno za 40 posto manje austrijskih pasoša strancima.

Ukupno je od januara do juna ove godine austrijsko državljanstvo dobilo 16.790 stranaca, javio je Tanjug.

U novom, izmijenjenom zakonu su mnoge prepreke koje sada od svakog stranca koji želi dobiti austrijski pasoš zahtijevaju, pored položenog ispita iz njemačkog jezika, još i polaganje testa iz poznavanja političkog uređenja zemlje, iz kulture, kao i iz historije Austrije i pokrajine u kojoj živi.

Smanjenje broja onih koji traže austrijsko državljanstvo, uzrokovano izmijenjenim zakonskim propisima, zabilježeno je u svim austrijskim pokrajinama izuzev u Gornjoj Austriji gdje je došlo do blagog rasta za 3,5 posto.

Najveće smanjenje odobrenih molbi za dodjelu državljanstva zabilježeno je u Forarlbergu, i to za minus 35,5 posto. U toj pokrajini je u prvih šest mjeseci austrijsko državljanstvo dobilo svega 417 osoba.

Najviše stranaca dobilo je državljanstvo na osnovu proširenja odluke o dodjeli austrijskog pasoša i za ostale članove porodice. Po tom osnovu je 7.041 novih austrijskih državljana.

Ukupno 4.680 lica, to jest za 20 posto manje nego prošle godine, dobilo je državljanstvo na osnovu odredbe o desetogodišnjem legalnom boravku u zemlji.

Što se tiče zemalja porijekla novih Austrijanaca, na prvom mjestu je Turska. Ukupno 4.153 Turaka uzelo je u prvih šest mjeseci ove godine austrijsko državljanstvo.

Na drugom mjestu su građani Srbije i Crne Gore ( 3.270), zatim Bosne i Hercegovine (3.061) i Hrvatske (1.470).