Svijet
0

Novi video snimak Al-Qaide poziva na kolektivno uništavanje Zapada

FENA
Na islamističkoj internet stranici objavljen je u ponedjeljak video snimak Al-Qaide koji poziva na "akcije kolektivnog uništavanja", u cilju teroriziranja Zapada. Video je kompilacija snimaka koji pokazuju inserte rušenja tornjeva WTC 11. septembra te kratke sekvence obuke "džihadista".

"Terorizam treba uvesti i u zemlje Zapada kako bi se proizveo fenomen sličan fenomenu prirodnih katastrofa", kaže anonimni glas na video snimku objavljenom na internet stranici. Ova ista internet stranica je objavila 12. septembra video snimak, treći video Al-Qaide, koji se očekivao povodom šeste godišnjice napada 11. septembra 2001. u SAD.

"Tako će na Zapadu doći do akcija masovnog uništavanja, gdje će ljudi osjetiti da im njihovo blagostanje donosi i smrt, stvarajući ravnotežu odbrane između njih i nas", kaže ovaj anonimni glas.

Nazvan "Osvajanje New Yorka i Washingtona, razlozi i motivi", ovaj video potpisuje "Al-Tanzim", navodno nova medijska agencija mreže ćije je ime na arapskom "Tanzim Al-Qaida".

Video je kompilacija snimaka koji pokazuju sekvence rušenja tornjeva i Trgovačkog centra u New Yorku u plamenu nakon napada od 11. septembra 2001, kao i kratki inserti obuke "džihadista".

Video prikazuje inserte bivših audio snimaka šefa Al-Qaide Osame bin Ladena i njegovog zamjenika Egipćanina Aymana al-Zawahirija te inserte video-poruke Mustafe Abu-Al-Jazida, čelnika struje Al-Qaide u Afganistanu.