Najgore nije prošlo
0

Novi val poplava u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Drugi val poplava prolazi pakistanskim rijekama i mogao bi pogoditi nova područja u centralnoj pokrajini Pandžab te najgore još nije prošlo, rekao je čelnik pakistanskog meteorološkog zavoda.

"Najgore još nije prošlo. Idućih deset dana bit će presudni jer drugi val poplava upravo prolazi Pandžabom i mogao bi pogoditi južne dijelove te pokrajine", rekao je Kamar-u-Zaman Čodri. Voda se izlila iz rijeke Čenab i mogla bi pogoditi Multan, grad s više od 4,5 miliona stanovnika.

Stanje je napeto i oko rijeke Ind s protokom većim od 22,656 kubnih metara u sekundi u području Čašma u Pandžabu. Prvi val poplava izazvan monsunskim kišama početkom augusta pogodio je velike dijelove Pakistana, ugrozio 14 miliona stanovnika i usmrtio 1.600.

Ujedinjene nacije (UN) uputili su dramatičan poziv za hitno prikupljanje 460 miliona dolara za pomoć šest miliona najugroženijih stradalnika. Svako kašnjenje u dostavi pomoći moglo bi izazvati novi val smrti u poplavljenim područjima, upozorio je UN.

Sjedinjene Države poslale su veliki nosač helikoptera prema Pakistanu koji će im omogućiti da utrostruče broj helikoptera za pomoć postradalima, objavio je u srijedu ministar obrane Robert Gates, prenosi agencija AFP.